Live Streaming

Selasa, 2 Oktober 2012

Mourinho akan kembali ke England

Football news: Jose Mourinho.

Jose Mourinho akan pulang ke bola sepak Inggeris selepas Real Madrid - tetapi beliau berharap Sir Alex Ferguson masih mengurus Manchester United pada masa itu.
Mourinho telah lama dikatakan sebagai pengganti Ferguson, tetapi pengurus Real Madrid itu berkata bahawa beliau ingin lelaki yang dipanggilnya ‘The Boss' itu kekal di Old Trafford.
Bekas pengurus Chelsea itu menegaskan bahawa beliau masih mempunyai hubungan baik dengan pemilik pasukan Roman Abramovich dan benci akan masalah-masalah sebalik kerjayanya itu yang telah menyebabkan anak lelakinya yang berumur 12 tahun, didera semasa bermain bola sepak.
Ditanya jika beliau akan mengganti Ferguson, Mourinho berkata kepada CNN: "Tidak, saya rasa bola sepak akan kerugian jika beliau bersara.
"Untuk saya, beliau tetap ‘The Boss'. Saya memanggilnya begitu kerana beliau adalah ketua kepada pengurus-pengurus dalam bola sepak dan saya berharap beliau akan kekal di Manchester United apabila saya kembali kepada bola sepak Inggeris."
Mourinho pula enggan memberi kenyataan mengenai pengurusan pasukan Manchester City.
Beliau menambah: "Saya tidak pernah memikir dengan perkara itu, terutamanya kerana saya telah menandangani kontrak empat tahun bersama Real. Saya telah bersetuju dengan kontrak dan saya ingin kekal di Real Madrid pada masa ini. Saya tidak pernah memikir tentang pasukan lain.
"Saya hanya menyatakan bahawa langkah seterusnya untuk saya adalah untuk kembali ke bola sepak Inggeris tetapi masanya belum menentu. Saya tidak pasti namun saya amat gembira dapat mengurus pasukan terbaik dalam dunia pada masa ini."
Mourinho mengakui beliau tidak suka akan penelitian awam sebalik kerjaya sebagai seorang pengurus.
Beliau berkata: "Jika saya adalah seorang pengurus bola sepak dan pada masa itu, saya ingin meninggalkan sebuah pasukan atau setelah sebuah perlawanan berakhir, jika saya boleh berhenti dan menjadi orang biasa, saya akan melakukan demikian.
"Kerana saya tidak suka akan kehidupan saya yang sentiasa di bawah perhatian ramai orang. Saya kesal tidak dapat menjadi seorang ayah yang dapat menyaksikan perlawanan bola sepak anak lelakinya dan bersenang-senang bersama bapa-bapa yang lain.
"Saya akan pergi menonton sebuah perlawanan untuk budak-budak remaja dan ramai orang akan datang mengambil gambar, menghina dan mendera anak saya.
"Saya amat berharap dapat menghabiskan masa bersama keluarga seperti biasa namun saya tidak mampu melakukannya. Inilah sebab kenapa saya menjadi seseorang yang berbeza dalam kehidupan peribadi."


"Pengadil curigakan pemain asing"

Football News: Sergio Aguero

Pemain Manchester City Sergio Aguero yakin pemain asing mempunyai masa lebih sukar dengan para pengadil dari pemain-pemain British.
Pemain yang berumur 24 tahun itu telah menyamakan kedudukan dalam kemenangan 2-1 menentang Fulham pada hari Sabtu berturutan dengan gol kedua dari pemain gantian Edian Dzeko.
Pasukan Cottagers itu telah mendahului dengan gol penalti Mladen Petric di mana Aguero menyatakan bahawa ia tidak sepatutnya diberikan terhadap Pablo Zabaleta setelah mengasari John Arne Riise.
Pendapat beliau ini telah disokong oleh pengurus City Roberto Manchini yang turut menyatakan keputusan itu adalah salah satu dari kesilapan pasukannya dalam perlawanan baru-baru ini.
Aguero hanya berdiam diri apabila ditanya jika pasukannya tidak mendapat keputusan yang sah tetapi lebih mengulas tentang masalah kewarganegaraan setelah Zabaleta dan Carlos Tecez telah dinafikan penalti.
"Saya cuba untuk tidak menyertai masalah bersama para pengadil," pemain antarabangsa Argentina itu berkata.
"Sebuah pasukan tentu akan membuat kesilapan dan beliau telah menilai (tentang penalti Fulham) dengan tidak adil tetapi perkara ini boleh berlaku dalam perlawanan.
"Apa yang kami boleh lakukan sekarang adalah untuk tidak memikir tentang masa yang lalu dan terus berjuang bermain dalam perlawanan yang akan datang."
Ditanya jika pemain asing mempunyai masa lebih sukar dari pemain dari British, beliau berkata: "Ya, sudah tentu. Ia boleh berlaku di mana-mana.
"Sudah tentu pemain yang berasal dari negeri yang sama mendapat lebih kesenangan tetapi itu semua perkara biasa.
"Kami hanya brmain dan peranan sebuah pengadil adalah untuk menilai kami dengan adil."
Ditanya lagi jika para pengadil mencurigakan pemain asing, Aguero bertambah: "Mungkin benar. Ia boleh terjadi.
"Jika ia berlaku, ia tidak akan memanfaatkan sesiapa. England mempunyai ramai pemain asing dan ia tidak benar untuk beberapa pemain mendapat lebih manfaat dari yang lain.
Aguero mungkin berasa marah tetapi beliau boleh bergembira tentang prestasi pasukan yang semakin meningkat selama ini.
"Tahun lalu juga," Aguero berkata tentang prestasi lemah City. "Kami telah bermula dengan kuat dan kemudian kami hilang fokus seketika namun tetap bangkit dengan kuat semula.
"Ia amat sukar untuk kami. Kami harus memikir tentang tanggungjawab seorang pengurus yang harus mempertimbangkan pasukan atas padang.
"Beliau telah berusaha dengan kuat, seperti kami."
City kini berada di tempat keempat dalam kedudukan setelah kemenangan di barat London, mendekatkan lagi jarak mereka dengan Manchester United dan Chelsea.
Perhatian sekarang ditumpukan ke atas Liga Juara-Juara dan perlawanan bersama juara Jerman Broussia Dortmund tengah minggu.
"Mereka adalah pasukan terbaik dalam negeri masing-masing," katanya. "Ia akan menjadi sebuah perlawanan yang sukar tetapi kami adalah sebuah pasukan yang mampu menentang sesiapa pun.
"Sekarang, kami harus bersiap sedia untuk perlawanan pada hari Rabu dan membawa pulang kemenangan."


Mata gembira dengan prestasi Blues

Arsenal vs Chelsea: Juan Mata

Juan Mata memberitahu bahawa Chelsea masih mempunyai banyak lagi untuk dibuktikan selepas meneruskan prestasi baiknya setelah direhatkan selama dua minggu.
Keputusan pengurus Blues Roberto Di Matteo untuk memberikan Mata masa rehat tempoh dua minggu terbukti apabila pemain Sepanyol itu meraih kemenangan 2-1 dalam perlawanan Liga Perdana Barclays menentang Arsenal pada hari Sabtu.
Dalam tiga perlawanan pertama beliau, Mata telah menjaringkan dua gol dan kelibat dalam empat gol lalu membuktikan bahawa beliau merupakan kunci utama dalam kebanyakan gol Chelsea.
Pemain yang berumur 24 tahun itu telah menggunakan masa rehatnya untuk pulang ke Sepanyol dan menghabiskan masa bersama keluarga dan kawan.
Beliau menegaskan bahawa beliau sebenarnya masih sihat untuk bermain walapun telah menyertai Euro 2012 dan Olimpiks di London namun tetap menyatakan bahawa beliau akan merasa manfaatnya tidak lama lagi.
"Bukan sekarang. Nanti. Mungkin dalam bulan Januari, Februari," beliau berkata.
"Musim ini terlalu lama untuk setiap pemain. Mungkin dua minggu untuk berehat ini amat penting untuk saya.
"Kami telah berbual pada awal musim ini kerana, setelah kelibat dalam piala Euro dan saingan Olimpik, ia tentu telah membuat saya letih.
"Jadi, ia hanya patut saya mengambil masa rehat ini.
"Sebelum saya mendapat masa rehat ini, saya masih berasa sihat. Tetapi saya rasa dengan kesemua saingan yang telah saya menyertai musim ini, ia amat baik untuk saya dan sekarang saya kembali lebih cergas.
"Ia adalah masa rehat yang baik untuk saya. Dua minggu saya telah berehat dan sekarang, saya berasa lebih cergas untuk bermain."


Arteta: Kami harus bersatu padu

Football News: Frank Lampard, Mikel Arteta

Pemain tengah Mikel Arteta mendedahkan bahawa Arsenal harus bertanggungjawab atas kekalahan 2-1 menentang Chelsea.
The Gunners telah mendapat kekalahan pertama mereka pada musim ini apabila mereka ditewaskan 2-1 di Stadium Emirates.
Kedua-dua gol mampu dihalang apabila Fernando Torres mampu melulusi Laurent Koscielny untuk memberikan tandukan kepada sepakan percuma dari Juan Mata. Gol kedua berturutan pada separuh masa kedua apabila bekas pemain tengah Valencia itu menjaringkan gol.
Koscielny telah diletakkan di tepi padang bertentangan pemain Jerman Per Mertesacker sementara kapten Thomas Vermaelen kembali beraksi setelah pulih sakit.
Arteta kemudian menegaskan bahawa setiap pemain Arsenal harus berusaha sebagai satu pasukan.
"Kami telah membolos tiga gol dalam dua perlawanan sebelum ini," Arteta berkata.
"Saya tidak rasa ia adalah sesuatu masalah berkaitan dengan benteng pertahanan kami. Kami tidak mempertahankan bola dengan baik dan telah membenarkan tiga jaringan gol dalam dua perlawanan."
Arteta menambah: "Anda tidak boleh menyalahkan satu permain sahaja. Anda harus mencipta peluang dengan cepat dan anda tidak boleh memberikan ruang untuk penyerang memasuki kotak penalti."
"Ia tentu amat pedih untuk ditewaskan di laman sendiri menentang pasukan sebegitu dan anda merasakan bahawa anda tidak sepatutnya kalah.
"Saya rasa ia adalah kesilapan kami."
Walaubagaimanapun, Arteta tetap menegaskan bahawa Arsenal lebih keyakinan sejak permulaan kempen ini.
"Kami telah bertemu beberapa pasukan terbaik dalam liga ini dan kami tidak tewas. Kami turut bermain lebih baik daripada mereka seluruh 90 minit. Saya rasa itu adalah perkara positif." beliau berkata.
"Kami akan bangkit semula pada hari Rabu (dalam perlawanan Juara Liga-Liga menentang Olympiacos)."
Wenger akui tahu prestasi mantap akan menjadi kunci utama untuk Arsenal meraih kejohanan.
Wenger menambah: "Kami akan pulih dari kesilapan ini. Ia boleh berlaku dalam musim ini tetapi mereka berasa kecewa kerana mereka telah kalah dalam sebuah perlawanan yang tidak sepatut ditewaskan."